Montessori mobiles

Inšpirácia tohto článku vznikla akosi spontánne. Hľadala som vhodný darček pre bábätko, ktoré sa práve narodilo. Aj ja som najskôr s nadšením zavítala do obchodu s plánom nájsť nejaký krásny darček, aby som privítala novorodeniatko na svete. Zrazu však z nadšenia prišla nechuť, preberám sa v hromade farebných plastov a plyšových zvierat. Vylučujem jednu vec za druhou. No akosi nedokážem nič vybrať. Toto má byť to najlepšie a najkrásnejšie pre najmenších?

Áno, je pravda, žijeme v zrýchlenej dobe, tieto hračky sú rýchlo a jednoducho dostupné, ale chceme byť toho súčasťou? Je to naozaj to najlepšie, čo vieme ponúknuť našim deťom? Skúsme sa na chvíľu zastaviť a prehodnotiť to. Ak kúpime to, čo nám ponúkajú, všetko to plastové, neharmonické, neestetické a šialene farebné, čo tým chceme povedať našim deťom? Možno ušetríme množstvo nášho drahocenného času, ale čo vás milé deti tým učíme? Že nemáme na Vás čas?

Maria Montessori hovorievala: „to najkrásnejšie pre najmenších“. Deti do troch majú absorbujúcu myseľ, čo znamená, že nasávajú všetky veci, ktoré sa nachádzajú v ich blízkosti. Tie sa potom stávajú ich súčasťou, preto je tak dôležité bábätká obklopovať krásnymi vecami.

Jednou z krásnych vecí, ktorými môžete vaše bábätko obklopiť sú „Montessori mobiles“. Montessori mobiles si jednoducho môžete vyrobiť. Možno vás to bude stáť trochu času a energie, ale ten výsledok určite stojí za to! Rada by som vás v tomto tvorení a snažení rada podporila, nikto iný to totiž aj tak za nás neurobí...

„Montessori mobiles“ sa veľmi líšia od klasických závesných detských kolotočov, ich rozdiel si všimnete ihneď na prvý pohľad, nie sú divoko sfarbené ani prepchaté rôznymi tvarmi, sú jednoducho nádherné. Väčšinu z nich si viete vyrobiť doma a majú ešte jednu skvelú vlastnosť, to či sa dostanú do pohybu, závisí do veľkej miery od samotnej aktivity dieťaťa, to znamená, že už v ranom detstve si dieťa precvičuje motorické schopnosti. Pomocou „mobiles“ sa deti učia zamerať pozornosť na fixujúci sa objekt, sledovať tento objekt, vnímať farbu a hĺbku. Existuje niekoľko druhov mobiles, tie sa dieťatku predstavujú postupne, v závislosti od jeho veku a senzorických schopností.

Montessori mobiles patria medzi prvú pomôcku, ktoré stimulujú bábätká k pohybu. Bábätká sa totižto prostredníctvom pohybu snažia s mobiles komunikovať a to takým spôsobom, že naťahujú ruky, kopú nožičkami a vydávajú nadšené zvuky.

Pohyb je pre dieťa nesmierne dôležitý, M. Montessori vo svojej knihe Tajuplné detstvo, sa o pohybe vyjadruje takto: „Pohyb je dôležitý pre dieťa, je to funkčné vtelenie kreatívnej energie, čím si dieťa plní svoju osobnú misiu.“

 Ako prvý je Munari mobil. Ide o nádherný trojúrovňový mobil pre najmenších, je určený pre bábätká vo veku 3-6 týždňov, tento mobil vešiame nad aktívnu zónu bábätka, to znamená, nie úplne priamo nad neho. Mobil je čierno-biely, je tomu tak preto, lebo bábätko v tomto období vidí do diaľky asi 20-30 cm, čo je približne vzdialenosť od matkiných očí k prsníkom, rovnako najviac vníma kontrasty, výrazné vzory a dokáže sledovať len veľmi pomaly sa pohybujúce predmety. Tento mobil vymyslel taliansky diazajnér Bruno Munari. Jeho úlohou je rozvinúť u dieťatka zrak, zameranie pozornosti a sledovanie predmetu. Obsahuje ešte priehľadnú, v ideálnom prípade, sklenenú guľu, ktorej úlohou je odrážať svetlo.

6a0147e1d4f40f970b014e61063219970c-800wi.jpg

 Octahedron mobile je druhý v poradí zo série závesných mobilov a je pravdepodobne jeden z najednoduchších čo sa týka výroby, predkladá sa bábätku vo veku od 5 do 8 týždňov. Vaše bábätko si ho iste zamiluje, je lesklý, farebný a pohyblivý. Obsahuje tri základné farby - červenú, modrú a žltú. Pri tomto octahedrone si môžete byť istí, že absorbujúca myseľ vášho dieťaťa je doslovne „namáčaná“ do sveta vzorcov, tvarov a geometrie.  

d36422ffce25bf505537b599c1ee0401.jpg

Začiatkom 8. týždňa môžete predstaviť bábätku Gobbi mobil. Ide o mobil pozostávajúci z piatich farebne odstupňovaných gúľ, to aké farebné odtiene si zvolíte, záleží iba na vás. Jeho úlohou je u dieťaťa spresniť a vycibriť zrak tým, že poskytuje mierne zmeny v tóne prechádzajúce z jednej gule na druhú. Vyrobiť Gobbi mobile nie je náročné, ale zaberie vám to trochu viac času. Budete potrebovať päť polystyrénových guličiek, vyšívacie nite v piatich odstupňovaných odtieňov tej istej farby.

dsc_0567-1200x586.jpg

 Dancer mobile je zaujímavý pre deti vo veku 8 až 12 týždňov práve v tom, že lesklé tvary a postavy tancujúce vo vzduchu okolo nich sú priam povinné udržať ich pozornosť. Na výrobu sú tiež skutočne jednoduché, na internete nájdete množstvo návodov a predlôh ako „tanečnice“ zhotoviť, budete potrebovať lesklý papier, nožnice a chvíľu trpezlivosti.

dancermobile.jpg

 Flowing Rhythm Mobile bol zhotovený v roku 1955 Christianom Flenstedom a je určený pre deti v 8. až v 12. týždni. Pre mňa jeden z najkrajších mobilov. Mobil je elegantný s bohatými farbami, ktoré sa vzájomne dopĺňajú, nájdete v ňom dokonalú súhru tvarov a farieb.

maxresdefault.jpg

 Ďalšie zo série závesných mobilov sú: motýle, veľryby a ich mláďatá. Obrázky k týmto mobilom sú dostupné na internete, stačí si ich jednoducho vytlačiť, podľa chuti vyfarbiť a zalaminovať.

 Vypnime televízory a staňme sa tými najlepšími hračkami pre naše deti. Doprajme im našu hravosť a tvorivosť a pokúsme sa pre ne vyrobiť niečo krásne.... To s akou starostlivosťou budete vyrábať mobiles, tak s rovnakou ich skúste vášmu dieťaťu prezentovať. Nie je nutné nasmerovávať pozornosť dieťaťa na mobil, keď v začiatkoch nebude oň javiť záujem, ale s trocha vašej trpezlivosti, ho začne samo pomaly objavovať a užívať si ho po dlhú dobu. Uistite sa, že pri jeho objavovaní, dieťa nerušíte zbytočnými chválami, zatiaľ čo ono sa sústredí na činnosť. Ono nefunguje na vaše chvály, či súhlas ale pre jeho vlastný vývin. Radosť z objavov je jedinou odmenou ktorú chce a potrebuje.